سمپاشی عقرب

برای سمپاشی عقرب ها پیشنهاد شرکت سمپاشی و کنترل آفات استفاده از سموم با ماندگاری طولانی از گروه پیرتیروئیدها یا کارباماتی است.

از سموم مناسب برای عقرب  میتوان به  سم لیندین، بایگون و دیازینون را نام برد که استفاده از این سموم در اطراف منازل مفید است. در مناطق روستایی نگهداری طیور در حیاط منازل باعث کاهش جمعیت عقربها می شد.

بیولوژی عقرب ها
scorpions

شناخت بیولوژی عقرب ها برای مبارزه با عقربعقربها متعلق به راسته scorpionida از رده عنکبوتیان و موجوداتی شب فعال و تماماً سمی هستند.

پنج بند انتهایی بدن باریک و تبدیل به اندامی شبیه دم شده که در انتها مجهز به کیسه سم و سوزن سمی است.

عقربها شکارچی حشرات و بندپایان کوچک دیگر هستند. دارای کلیسرهای قوی و پالپهای تغییر شکل یافته و بزرگ هستند که مجهز به انگشتهای ثابت و متحرک در انتها بوده و اندامی انبر یا گیره مانند ایجاد کرده است. شکل عمومی و اجزاء بدن عقربها در شکل به نمایش داده شده است.

در ایران دو خانواده به نامهای Butidae و Scorpionidae وجود دارند که آمار جنسها،گونه ها و زیرگونه های موجود در این دو خانواده در منابع مختلف،متفاوت گزارش شده است. آخرین لیست ارائه شده توسط فرزان پی در سال 1366 شامل 14 جنس،29 گونه و 4 فرم بوده است. عقربهای بوتیده دارای پدیپالپ باریک و کشیده و استرنوم مثلثی شکل هستند ولی عقربهای اسکورپیونیده پدیپالپ پهن و متورم و استرنوم پنج ضلعی دارند که اعضای این خانواده را میتوان بدینوسیله آنها را براحتی تشخیص داد.

اگر چه تمام عقربها سمی هستند ولی نیش همه آنها خطرناک نیست. با وجود این چون شناخت گونه های خطرناک نیاز به اطلاعات اختصاصی دارد از این رو بهتر است فرد عقرب زده را هرچه سریعتر به مراکز درمانی انتقال داد. سمیت عقربها و عوارض ناشی از عقرب گزیدگی به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهمترین آن نوع عقرب و در درجات بعدی سن، وضع تغذیه،فصل و شرایط جسمی فرد عقرب زده می باشند.

رنگ و اندازه ی عقربها ملاک سمیت آنها نیست. عقربها دو تیپ سم تولید می کنند. گروهی باعث فساد و نکروز نسج می شوند ( haemolytic ) و غالباً عکس العمل های موضعی به شکل احساس سوزش شدید ، آماس موضعی و نکروز در محل نیش و زحم ایجاد می کنند. گروه دوم دارای سمی با تاثیر عمومی بر سیستم اعصاب (Nero toxic ) بوده و عوارض نیش آنها به صورت درد شدید، احساس سرما،عرق سرد،عطش،ترشح زیاد بزاق و تهوع است. سایر عوارض عمومی به شکل کرختی، اشکال در تکلم و بلع، فلج، تشنج،افزایش ضربان قلب و ورم عضلات قلب بروز می کنند. مرگ اغلب در اثر شوک و فلج دستگاه تنفس پس از دو ساعت ایجاد می شود.

درمان اختصاصی عقرب گزیدگی :

استفاده از سرم ضد عقرب است که اختصاصی عمل کرده و انواع موجود در هر کشور از جمله ایران سرم های پلی والان و معمولاً حاوی آنتی بادی چند عقرب خطرناک و مهم کشور به طور تواءم هستند.

سم عقرب ها به دلیل داشتن مقدار زیاد آنزیم هیالورونیداز (Hyaluronidase) به سرعت منتشر می شود و شکاف دادن (نیشتر) محل نیش که معمولاً بیش از یک نقطه است در کمک به فرد عقربزده مفید به نظر نمی رسد.ولی فشار محل نیش بلافاصله پس از نیش زدن تا حدودی به خروج سم کمک می کند. بستن گارو در بالای عضو نیش خورده علایم درمانی و تزریق کورتیکواستروئیدها توصیه می شود.

تزریق وریدی گلوکونات دو کلسیم که به منظور تخفیف دردهای انقباضی عقرب گزیدگی در گذشته توصیه می شد، با توجه به اینکه یون کلسیم در ترشح استیل کولین (که خود عامل انقباض عضلانی است) دخالت دارد. مفید به نظر نمی رسد. برای جلوگیری از عقرب زدگی در مناطق گرمسیر و عقرب خیز بازرسی وسایل، پوشاک و رختخوابها قبل از استفاده ضروری است.

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
keyboard_arrow_up
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x